събота, 12 юли 2014 г.

Днес модерна е добре организираната кухня

В забързания 21 век модата се насочва към по-практично организираното пространство. А стаята, в която има най-много  джунджурии и предмети за прибиране и подреждане е обикновено кухнята, която е пълна с посуда, подправки и прибори и съдове за хранене. Целта при организирането на пространството в кухнята и всички неща в нея е всяко свободно място да бъде запълнено максимално практично, дори и гърба на вратата за интериора може да бъде организирана напълно функционално с  текстилен органайзер за найлоново пликчета или рафтчета за подправки.  Най-важното правили при подреждането на практичния интериорен дизайн в кухнята е да следвате максимата всичко под ръка.
Но какво означава това на практика? Това означава, че до мивката трябва да има плот с достатъчна ширина за поставяне на храната, която ще приготвяте, а хладилника трябва да е на най-много метър от мивката и от плота, като пътя между тях не бива препречван от маса или мебели, особено с остри ъгли. Едно от най-важните и най-нарушавани правила е кухненската печка да не бъде поставяна изолирана от обсега на хладилника и мивката. Това се случва най-често в домовете чието голямо антре е направено на кухненски бокс и входната врата практически води към кухнята. Когато такива малки за стая пространства биват реорганизирани с различна цел трябва много да се внимава преобразяването да не е за сметка на добрия дизайн и функционалността на кухнята. В такива случаи съветите на интериорния дизайнер са безценни!

За да бъдете максимално практични в кухнята постарайте се да намерите място на подправките близо до печката. Посудата за готвене като тенджери, тави и тигани например също трябва да е близо до печката, както и помощните купички. А самите прибори и чинии за хранене могат да бъдат в напълно отделен шкаф, който да е разположен близо до масата за хранене в трапезарията.  Така както нощното шкафче винаги е част от спалното обзавеждане и винаги стои до леглото, за да сложите книгата под ръка, така и всяко едно нещо в кухнята трябва да е организирано според същото правило.  А когато имате твърде много предмети и твърде малко пространство за тях намерете начин да организирате пространството по-добре като например сложите магнитна поставка за ножове на вратичката на кухненския шкаф или на стената до мивката. S-образните закачалки монтирани на вътрешната или външна стена на вратите на шкафовете също спестяват много пространство от рафчетата в тях като могат да приютят плоските тигани или капака за тиган и цедката.  А нямате представа как един разделител за чекмедже може да подреди и организира всички дребни помощни прибори (като нож за плодове, нож за масло, картофобелачка и др. ) освен приборите за хранене, които се използват ежедневно.  Най-важното е всичко да бъде селектирано, организирано и подредено!

Няма коментари:

Публикуване на коментар