Контролирането
на огъня
Самото контролиране на използването на огъня за осигуряване на
топлината и светлината е едно от 1 –те велики постижения на цялото човечество. То прави всичко възможно при заселването на по-студените климатични пояси,
които иначе биха останали едни недостижими за колонизирането. Огънят прави възможно и готвенето на храната и дори играе роля в обработката на някои
материали. Много от археологическите находки показват, че дори предците на съвременните хора са умеели да
използват голям огън още преди повече от 790 000 години. А според някои
изследвания има и съществени доказателства за използването на огъня от преди
повече от 1 000 000 години, което е много както сами виждате.С течение
на годините са започнали и производство на пожароустойчиви врати и всякакви системи,които да обезопасяват един
дом от пожари. С откриването както
и използването на огъня се явява пряко следствие от самата обработка на камъка
още в ранния палеолит. Тогава първоначално огънят е бил използван за
създаване само на дим, който да прогонва различни видове насекоми , след което
става много достъпна неговата и кулинарна функция, смята се , че това е станало
най-вероятно през неолита. Съвсем последна идва и неговата осветителна и отоплителна функция. Като
последната става приложима чак след изобретението на факела,
благодарение на който ни позволява и пренасянето на огъня на големи разстояния. След
това огънят служи за опичане на глината,
както и за направата на всякакви съдове,
както и за топенето на метали
и изработването на мощни оръжия.
Важно е да се отблеже тук, че контролираният
огън често бива използван за чисто естетическа украса. Смята се от повечето хора,че
домашните камини придават един уют и комфорт на помещението, като същевременно
с това изпълняват основното си
предназначение , а именно да осигуряват топлина. Освен камини в домовете вече може
да се поставят и пожароустойчиви врати, които да предпазват. Тържествата сред природата също много често
са съпровождани от големи ,но и контролирани огньове. Ако има желание има и особено ефектни , които се смятат за пиротехническите ефекти, които естествено съпътстват
големи тържества още от времето на древен Китай.Може
да си представите и Нова Годиан навсякъде по света. Така известното фламбиране на определени ястия
пред клиента също може да допринесе към колорита на цялото заведение, като
същевременно е част от кулинарната рецепта на даденото ястие. Дървесината за сега е все още основен източник на енергия за много
държави от Третия свят, както и за много държави, в които
останалите източници са почти или напълно недостъпни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар