сряда, 23 октомври 2013 г.

Контролирането на огъня



Контролирането на огъня

Самото контролиране на  използването на огъня за осигуряване на топлината и светлината е едно от  1 –те  велики постижения на цялото  човечество. То прави всичко възможно при  заселването на по-студените климатични пояси, които иначе биха останали едни  недостижими за колонизирането. Огънят прави възможно и  готвенето на храната и дори играе роля в обработката на някои материали. Много от археологическите находки показват, че дори  предците на съвременните хора са умеели да използват голям огън още преди повече от  790 000 години. А според някои изследвания има и съществени доказателства за използването на огъня от преди повече от 1 000 000 години, което е много както сами виждате.С течение на годините са започнали и производство на пожароустойчиви врати и всякакви системи,които да обезопасяват един дом от  пожари. С откриването както и използването на огъня се явява пряко следствие от самата обработка на камъка още в ранния палеолит. Тогава първоначално огънят е бил използван за създаване само на дим, който да прогонва различни видове насекоми , след което става много достъпна неговата и  кулинарна функция, смята се , че това е станало най-вероятно през неолита. Съвсем последна идва и  неговата осветителна и отоплителна функция. Като последната става приложима чак след изобретението на факела, благодарение на който ни позволява и  пренасянето на огъня на големи разстояния. След това огънят служи за опичане на глината, както  и за направата на всякакви съдове, както и за топенето на метали и изработването на мощни оръжия.
Важно е да се отблеже тук, че контролираният огън често бива използван за чисто естетическа украса. Смята се от повечето хора,че  домашните камини придават един уют и комфорт на помещението, като същевременно  с това изпълняват основното си предназначение , а именно да осигуряват топлина. Освен камини в домовете вече може да се поставят и пожароустойчиви врати, които да предпазват. Тържествата сред природата също много често са  съпровождани от големи ,но и  контролирани огньове. Ако има желание има и  особено ефектни , които се смятат за  пиротехническите ефекти, които естествено съпътстват големи тържества още от времето на древен Китай.Може да си представите и Нова Годиан навсякъде по света.  Така известното фламбиране на определени ястия пред клиента също може да допринесе към колорита на цялото заведение, като същевременно е част от кулинарната рецепта на даденото  ястие. Дървесината за сега  е все още основен източник на енергия за много държави от Третия свят, както и за много държави, в които останалите източници са почти или напълно недостъпни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар